Sunday, September 11, 2011

MPPSC SOLVED PREVIOUS YEAR PAPER-2011-PUBLIC ADMINISTRATION

Published by Roma Rahul Gupta for Jobs_For_Everyone
MPPSC SOLVED PREVIOUS PAPER-2011
PUBLIC ADMINISTRATION

1. Which of the following administrative thinkers has defined administration as “the organization and direction of human and material resources to achieve desired ends” ?

(A) L. D. White

(B) J. M. Pfiffner

(C) J. A. Veig


(D) H. A. Simon

(Ans) : (B)



2. Which one of the following statements is not correct in respect of New Public Management ?

(A) It has market orientation


(B) It upholds public interest

(C) It advocates managerial autonomy

(D) It focuses on performance appraisal

(Ans) : (B)




3. ‘Good Governance’ and ‘Participating Civil Society for Development’ were stressed in World Bank Report of—

(A) 1992

(B) 1997


(C) 2000

(D) 2003

(Ans) : (A)



4. If the administrative authority within a department is vested in a single individual, then that system is known as—


(A) Board

(B) Bureau

(C) Commission

(D) Council

(Ans) : (B)




5
. Globalisation means—

(A) Financial market system is centered in a single state

(B) The growth of a single unified world market

(C) Geographical location of a firm is of utmost importance

(D) Foreign capitalist transactions


(Ans) : (B)



6. By whom was the ‘Managerial Grid’ developed ?

(A) Blake and White


(B) Blake and Schmidt

(C) Blake and Mouton

(D) Mouton and Shophan

(Ans) : (C)




7
. Who among the following says that public administration includes the operations of only the executive branch of government ?

(A) L. D. White and Luther Gulick

(B) L. D. White

(C) Luther Gulick

(D) W. F. Willoughby


(Ans) : (C)



8. The concept of the ‘zone of indifference’ is associated with—

(A) Decision-Making

(B) Leadership


(C) Authority

(D) Motivation

(Ans) : (C)



9. Who has analysed the leadership in terms of ‘circular response’ ?


(A) C. I. Barnard

(B) M. P. Follett

(C) Millet

(D) Taylor

(Ans) : (B)




10. Simon proposed a new concept of administration based on the methodology of—

(A) Decision-making

(B) Bounded rationality

(C) Logical positivism

(D) Satisfying


(Ans) : (C)



11. Who wrote the book ‘Towards A New Public Administration : The Minnowbrook Perspective’ ?

(A) Frank Marini


(B) Dwight Waldo

(C) C. J. Charlesworth

(D) J. M. Pfiffner

(Ans) : (A)




12. Who rejected the principles of administration as ‘myths’ and ‘proverbs’ ?

(A) W. F. Willoughby

(B) Herbert Simon


(C) Chester Barnard

(D) L. D. White

(Ans) : (B)



13. The classical theory of administration is also known as the—


(A) Historical theory

(B) Mechanistic theory

(C) Locational theory

(D) Human Relations theory

(Ans) : (B)




14. How many principles of organization were propounded by Henry Fayol ?

(A) 10

(B) 14

(C) 5

(D) 9


(Ans) : (B)



15. Simon was positively influenced by ideas of—

(A) Terry

(B) Barnard


(C) L. D. White

(D) Henry Fayol

(Ans) : (B)



16. Negative motivation is based on—


(A) Fear

(B) Reward

(C) Money

(D) Status

(Ans) : (A)




17. ‘Job loading’ means—

(A) Shifting of an employee from one job to another

(B) Deliberate upgrading of responsibility, scope and challenge

(C) Making the job more interesting


(D) None of the above

(Ans) : (B)



18
. The theory of ‘Prismatic Society’ in Public Administration is based on—

(A) Study of public services in developed and developing countries


(B) Institutional comparision of public administration in developed countries

(C) Structural-functional analysis of public administration in developing countries

(D) Historical studies of public administration in different societies

(Ans) : (C)




19. Who among the following is an odd thinker ?

(A) Taylor

(B) Maslow

(C) Herzberg

(D) Likert


(Ans) : (A)



20. Which of the following is not included in ‘hygiene’ factors in the Herzberg’s two-factor theory of motivation ?

(A) Salary


(B) Working conditions

(C) Company’s policy

(D) Responsibility

(Ans) : (D)




21. The ‘Gang-Plank’ refers to—

(A) Discipline

(B) Initiative

(C) Equity


(D) Level jumping

(Ans) : (D)



22. The history of evolution of the Public Administration is generally divided into—

(A) Three phases


(B) Four phases

(C) Five phases

(D) Six phases

(Ans) : (C)




23. Henry Fayol’s General theory of Administration is applicable at—

(A) Policy management level

(B) Top management level

(C) Middle management level


(D) Workshop management level

(Ans) : (B)



24. F. W. Taylor, the founding father of Scientific Management movement propounded the theory which was conceived to be a scientific methodology of—

(A) Careful observation


(B) Measurement

(C) Generalisation

(D) All of these

(Ans) : (D)




25. In which of the following are public and private administrations not common ?

(A) Filing

(B) Managerial techniques

(C) Scope and complexity

(D) Accounting


(Ans) : (C)



26. Bureaucracy that is committed to the programmes of the political party in power is called—

(A) Depoliticised bureaucracy

(B) Semi-politicised bureaucracy


(C) Committed bureaucracy

(D) Fully politicised bureaucracy

(Ans) : (C)



27. The principle of ‘span of control’ means


(A) An employee should receive orders from one superior only

(B) The number of subordinate employees that an administrator can effectively direct

(C) The control or supervision of the superior over the subordinate

(D) The number of people being controlled

(Ans) : (B)




28. Which of the following is not a function of staff agency ?

(A) Planning

(B) Advising

(C) Consultation

(D) Achieving goals


(Ans) : (D)



29. Which of the following is not a staff agency in India ?

(A) Cabinet Secretariat

(B) Cabinet Committees


(C) Planning Commission

(D) Economic Affairs Department

(Ans) : (D)



30. In hierarchy, the term ‘scalar’ means—


(A) Step

(B) Ladder

(C) Position

(D) Process

(Ans) : (B)




31. The 4Ps theory of departmentalization as advocated by Luther Gulick are—

(A) Purpose, process, plan, place

(B) Place, person, programme, process

(C) Purpose, process, place, programme

(D) Purpose, process, person, place


(Ans) : (D)



32. One who tells one’s supervisor anything detrimental to an associate is called—

(A) A squealer

(B) A rate buster


(C) A chiseller

(D) None of these

(Ans) : (A)



33. According to Urwick, where the work is of a more simple and routine nature, the span of control varies from—


(A) 9 to 12

(B) 8 to 12

(C) 7 to 9

(D) 10 to 12

(Ans) : (B)




34. Delegation of authority by a Sales Manger to his saleman is an example of—

(A) Upward delegation

(B) Sideward delegation

(C) Downward delegation

(D) None of these


(Ans) : (C)



35. A virtual organisation is—

(A) One which has profit as the major goal

(B) One in which leadership always tends to fulfil psychological needs of the subordinates


(C) A small, core organization that outsources major busi-ness functions

(D) One which has concern of the employees as its top priority

(Ans) : (C)



36. The most effective means of citizen’s control over administration is—


(A) Election

(B) Pressure Groups

(C) Advisory Committees

(D) Public Opinion

(Ans) : (A)




37. The Santhanam Committee on prevention of corruption was appointed in—

(A) 1961

(B) 1964

(C) 1963

(D) 1962


(Ans) : (D)



38. The first country in the world to introduce the right to information was—

(A) Norway

(B) USA


(C) Sweden

(D) Finland

(Ans) : (C)



39. What is meant by the Doctrine of State Immunity ?


(A) The State is immune to being sued

(B) The State can be sued but not in the national courts

(C) The State cannot be sued in its own court without its consent

(D) None of the above

(Ans) : (A)




40. ‘Habeas Corpus’ literally me(Ans)

(A) To have the body of

(B) To command

(C) To prohibit


(D) None of the above

(Ans) : (A)



41. The system of ‘Rule of Law’ was propounded by—

(A) A. V. Dicey


(B) Lowell

(C) W. F. Willoughby

(D) H. Finer

(Ans) : (A)




42. Who says that “Power corrupts and absolute power corrupts absolutely” ?

(A) L. D. White

(B) Lord Beveridge

(C) Lord Acton


(D) Josiah Stamp

(Ans) : (C)



43. The Public Accounts Committee of Parliament in India consists of—

(A) 15 members


(B) 22 members

(C) 25 members

(D) 30 members

(Ans) : (B)




44. If a public servant imposes upon the citizens duties and obligations which are not required by law, it can lead to—

(A) Error of law

(B) Abuse of power

(C) Error of authority

(D) Error of fact finding


(Ans) : (B)



45. Of which of the following administrative systems is the absence of judicial review a feature ?

1. USA

2. UK

3. France

4. India


(A) 3

(B) 2 and 3

(C) 1 and 3

(D) 2

(Ans) : (B)




46. The present constitution of the USA was adopted in—

(A) 1786

(B) 1778

(C) 1787

(D) 1789


(Ans) : (C)



47. ‘Grand Corps’ in French Civil Service stands for—

(A) Senior level of specialist administrators

(B) Senior level of generalist administrators


(C) Senior level of generalistcum-specialist administra-tors

(D) Senior level of defence administrators

(Ans) : (C)



48. In France, the term of the President is—


(A) Four years

(B) Five years

(C) Six years

(D) Seven years

(Ans) : (D)




49. In England, the Cabinet must resign from office as soon as it loses the confidence of—

(A) The King or the Queen

(B) The House of Commons

(C) The House of Lords

(D) All of these


(Ans) : (B)



50. Under their service rules, the British Civil servants—

(A) Are required to be neutral in politics

(B) Can be partisan


(C) Can be partly neutral and partly partian

(D) Can pursue active party politics

(Ans) : (A)



51. The term ‘Performance Budget’ was coined by—


(A) Administrative Reforms Commission of India

(B) Second Hoover Commission of USA

(C) Estimates Committee of India

(D) First Hoover Commission of USA

(Ans) : (D)




52. During passing of budget in the Parliament ‘Guilotine’ is applied to those demands which are—

(A) Discussed and approved

(B) Discussed but not approved

(C) Discussed and reduced


(D) Not discussed for want of time

(Ans) : (D)



53. Audit of State Government is—

(A) A state subject


(B) A union subject

(C) In the concurrent list

(D) None of these

(Ans) : (B)




54. In which year was the Committee on Public Undertakings constituted by the Lok Sabha ?

(A) 1953

(B) 1956

(C) 1963


(D) 1964

(Ans) : (D)



55. The number of demands in the general budget for civil expenditure is—

(A) 103


(B) 106

(C) 102

(D) 109

(Ans) : (A)




56. The rule of lapse means—

(A) All appropriations voted by the legislature expire at the end of the financial year

(B) All pending bills in Parliament lapse with its prorogation

(C) The demand for grants of a ministry lapse with criticism of its policy by the opposition

(D) The appropriation bill lapses if it is not returned by the Rajya Sabha within 14 days


(Ans) : (A)



57. The C & AG of India does not audit the receipts and expenditure of—

(A) Municipal undertakings

(B) State Governments


(C) Government companies

(D) Central Government

(Ans) : (A)



58. The role of the Finance Commission in Central-State fiscal relations has been undermined by—


(A) The State Governments

(B) The Zonal Councils

(C) The Planning Commission

(D) The Election Commission

(Ans) : (A)




59. The Railway Budget was separated from the Central Budget in the year—

(A) 1920

(B) 1921

(C) 1922


(D) 1923

(Ans) : (B)



60. The Chairman of the Public Accounts Committee of the Parliament is appointed by—

(A) Speaker of Lok Sabha


(B) Prime Minister of India

(C) President of India

(D) Chairman of Rajya Sabha

(Ans) : (A)

1 comment:

  1. please convert in hindi or send in hindi version.

    ReplyDelete